Blogopmaak

Wat is het verschil tussen HR, HR+, HR++ en HR+++ beglazing?

Het vervangen van de beglazing kan bijdragen aan een flinke besparing op de energiekosten en draagt daarnaast bij aan het verbeteren van het energielabel. De term HR-glas zal voor velen bekend klinken. Ook onder HR-glas bestaan verschillende soorten, ieder met een eigen isolatiewaarde en prijskaartje. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen? En wat is de beste keuze? 

Wat is HR-glas?

HR glas is de afkorting van Hoog Rendement glas. HR beglazing heeft een hogere isolatiewaarde dan standaard dubbelglas of enkel glas. Dit zorgt ervoor dat minder warmte verloren gaat en er minder energie verbruikt hoeft te worden. De isolatiewaarde (U-waarde) geeft aan hoe goed de beglazing isoleert. Hoe beter de isolatiewaarde van het glas hoe meer plusjes achter 'HR' staan weergegeven.

Verschillende soorten beglazing

We onderscheiden verschillende soorten beglazing te beginnen met enkel glas. Enkel glas is de minst isolerende beglazing en is vrijwel niet meer nieuw te krijgen. Enkel glas is veelal te vinden in oude woningen of bedrijfspanden. Heeft een pand enkele beglazing dan is vervanging altijd aan te raden. Een verbetering van enkel glas is dubbelglas. Zoals de naam al doet vermoeden is hier gebruik gemaakt van twee glasplaten. Dit glas noemt men ook wel thermopane glas.

Gemakshalve zetten we alle soorten beglazing op een rijtje, inclusief de isolatiewaarde (U-waarde):
  • Enkel glas (U-waarde 5,8)
  • Dubbelglas (U-waarde 2,9)
  • HR glas (U-waarde 1,9)
  • HR glas+ (U-waarde 1,6)
  • HR glas++ (U-waarde 1,2)
  • HR glas+++ (U-waarde 0,9)

Verschillen HR, HR+, HR++ en HR+++

HR glas is voorzien van een coating en heeft dus een betere isolatiewaarde dan enkel- of dubbelglas. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen HR, HR+, HR++ en HR+++ glas? 

HR glas
HR glas betreft dubbelglas met een warmte werende coating en een isolatiewaarde van 1,9. De ruimte tussen de twee glasplaten is gevuld met lucht en zal worden afgesloten door kit. HR glas is de opvolger van dubbelglas. HR glas is te herkennen aan de metalen rand tussen de glasplaten en de tekst en cijfers op deze metalen rand. Tegenwoordig komt het gebruik van HR-glas bij nieuwbouw of renovatie nog zelden voor.

HR+ glas
In het geval van HR+ glas is de ruimte tussen de twee glasplaten gevuld met edelgas. Dit is vaak argon of kryptongas. HR+ geldt als de opvolger van HR glas en zien we tegenwoordig ook niet vaak meer terug bij renovatie of nieuwbouw.

HR++ glas 
De vorm van beglazing die wel veel wordt toegepast is HR++ glas. Dit glas werkt met een verbeterde coating en heeft een lagere U-waarde (1,2). HR++ glas wordt veel gebruikt ter vervanging van oude beglazing en is voordeliger dan HR+++ glas.

HR+++ glas
De meest geavanceerde beglazing op het moment betreft HR+++ beglazing. Anders dan de bovengenoemde soorten is HR+++ voorzien van drie glasplaten met een warmte reflecterende coating en edelgasvulling. Hierdoor is de isolatiewaarde slechts 0,9. HR+++ beglazing zien we tegenwoordig veel terug bij nieuwbouw en noemt men ook wel driedubbelglas of tripleglas.

Welke beglazing moet ik kiezen?

Wilt u besparen of het energielabel van uw woning of bedrijfspand verbeteren dan is het vervangen van de beglazing een zeer goede stap. Welke beglazing u moet kiezen is afhankelijk van de situatie. Feitelijk is HR+++ glas de meest isolerende, en de dus de beste beglazing. Echter, HR+++ glas is duurder en vereist vaak de vervanging van de kozijnen. Als de kozijnen ook aan vervanging toe zijn is HR+++ glas altijd de betere keuze. Zeker in combinatie met kunststof kozijnen. Ten opzichte van houten kozijnen (U-waarde 2,4) hebben kunststof kozijnen een U-waarde tussen de 1,0 en 2,2.

Wilt u een advies op maat over de mogelijkheden om uw woning of bedrijfspand te verduurzamen? Vraag dan een maatwerk adviesrapport aan bij EP-Scan. Naast beglazing onderzoeken we ook de mogelijkheden tot zonnepanelen, een warmtepomp, verlichting, subsidies en meer. Ook geven we inzicht in de terugverdientijden, geschatte investeringskosten, energiebesparingen en kijken we gericht welke subsidies en regelingen voor u gelden. Meer weten? Neem contact met ons op.

Bel ons 085 - 016 2050

Vragen? Laat een bericht achter

Neem contact met ons op

Waarom is een kwaliteitsverklaring voor u van belang?
door EP-Scan 11 sep, 2024
Een kwaliteitsverklaring garandeert de prestaties en duurzaamheid van bouwmaterialen, wat een positief effect heeft op het energielabel en de waarde van uw pand. Kies voor gecertificeerde materialen en investeer in een toekomstbestendig en energiezuinig pand.
A man and a woman are standing next to an electric car that is being charged.
door EP-Scan 10 sep, 2024
De SPRILA-subsidie ondersteunt bedrijven bij de installatie van laadpalen voor elektrische voertuigen. Ontvang tot €350.000 subsidie en draag bij aan de verduurzaming van uw bedrijf met privaat toegankelijke laadpunten.
thuisbatterij
door EP-Scan 26 aug, 2024
Ontdek hoe u 21% btw kunt terugvragen op een thuisbatterij en zo uw investering in zonnepanelen nog rendabeler maakt. Bespaar op energiekosten en verhoog uw onafhankelijkheid van het energienet.
Toon meer artikelen
Share by: