Blogopmaak

Alles over het prijsplafond op energie

Op 20 september tijdens Prinsjesdag heeft het kabinet de plannen gepresenteerd voor het aankomende jaar. Op veel punten zullen Nederlanders te maken krijgen met veranderingen. Een belangrijk punt op de agenda was de energierekening. Het afgelopen jaar zijn de prijzen voor gas en elektriciteit naar recordhoogte te klommen. Hierdoor raken krijgen ruim een miljoen huishoudens te maken met betalingsproblemen. Om verdere escalatie te voorkomen komt het kabinet een maatregelen. Het zogenoemde 'prijsplafond' geldt vanaf 1 januari 2023. Dit kunnen we verwachten.

Wat is het prijsplafond voor energie?

Energierekeningen stijgen in sommige gevallen met een factor tien. Een maatregel kon dan ook niet uitblijven. Deze maatregel volgt in de vorm van een prijsplafond. Dat wil zeggen dat voor iedereen in Nederland een maximale prijs voor elektriciteit en gas betaald zal worden. De exacte bedragen zijn nog niet duidelijk maar in de wandelgangen spreekt met over 1,50 euro voor een kuub gas en 70 cent voor een kilowattuur elektriciteit.  

Ook spreekt men over een maximaal verbruik waarvoor het prijsplafond zal gelden. Volgens de NOS gaat het om een gemiddeld verbruik van 1.169 kubieke meter gas en 2.479 kilowattuur elektriciteit. Tot dit verbruik zal de overheid de meerprijs dekken. Daarboven gelden de reguliere marktprijzen.

Prijsplafond voorbeeld

Uitgaande van de opgegeven getallen geeft onderstaande voorbeeld weer hoeveel euro een huishouden op jaarbasis zal besparen met het prijsplafond. Hierbij gaan wij uit van een reguliere gasprijs van 3 euro per kuub gas en 0,90 euro per kWh elektriciteit. Het verschil betreft 2.249,30 euro per jaar.

Prijs per jaar zonder prijsplafond
1.169 kuub gas x 1,50 euro = 1.753,50 euro
2.479 kWh x 0,70 euro = 1.735,30 euro
Totaal: 3.488,80 euro per jaar

Prijs per jaar met prijsplafond
1.169 kuub gas x 3 euro = 3.507 euro
2.479 kWh x 0,90 euro = 2.231,10 euro
Totaal: 5.738,10 euro per jaar

Geen huishoudens afgesloten

Recent kwam naar voren dat bijna 1 miljoen huishoudens in december dreigen afgesloten te worden omdat niet langer voldaan kan worden aan de betalingsverplichtingen. Dit is nog nooit eerder voorgekomen. Om te voorkomen dat huishoudens deze winter in de kou komen te staan heeft het kabinet afsluiting van gas en elektriciteit verboden. Energiemaatschappijen moet deze huishoudens verplicht meerjarige vaste contracten aanbieden.

Naast deze maatregelen blijft ook de eerder vermelde verlaging van de energiebelasting in 2023 van stand en kunnen gemeenten een energietoeslag van 1.300 euro bieden aan mensen met een minimum inkomen.

Verduurzamen

Ondanks de maatregelen blijft het noodzakelijk om woningen en bedrijfspanden op korte termijn te verduurzamen om verdere problemen in de toekomst te voorkomen. Voor woningen met een slecht energielabel is het namelijk dweilen met de kraan open en ook bedrijven zullen weinig merken van de maatregelen. Om geld te besparen is verduurzamen de enige juiste optie. En dat begint met een goed advies van deskundigen.

De adviseurs van EP-Scan helpen u graag om de eerste stappen te zetten bij het verduurzamen van uw woning of bedrijfspand. Dankzij onze jarenlange ervaring en onze erkende adviseurs zijn wij in staat om een op maat verduurzamingsrapport voor uw pand op te stellen voor een vaste lage prijs. Met dit adviesrapport krijgt u inzicht in de mogelijke maatregelen, de investeringskosten, terugverdientijden, besparingen en subsidies die voor u gelden. Meer weten of een vrijblijvend voorstel ontvangen? Neem contact met ons op.

Bel ons 085 - 016 2050

Vragen? Laat een bericht achter

Neem contact met ons op

Waarom is een kwaliteitsverklaring voor u van belang?
door EP-Scan 11 sep, 2024
Een kwaliteitsverklaring garandeert de prestaties en duurzaamheid van bouwmaterialen, wat een positief effect heeft op het energielabel en de waarde van uw pand. Kies voor gecertificeerde materialen en investeer in een toekomstbestendig en energiezuinig pand.
A man and a woman are standing next to an electric car that is being charged.
door EP-Scan 10 sep, 2024
De SPRILA-subsidie ondersteunt bedrijven bij de installatie van laadpalen voor elektrische voertuigen. Ontvang tot €350.000 subsidie en draag bij aan de verduurzaming van uw bedrijf met privaat toegankelijke laadpunten.
thuisbatterij
door EP-Scan 26 aug, 2024
Ontdek hoe u 21% btw kunt terugvragen op een thuisbatterij en zo uw investering in zonnepanelen nog rendabeler maakt. Bespaar op energiekosten en verhoog uw onafhankelijkheid van het energienet.
Toon meer artikelen
Share by: