Blogopmaak

Wat is een douche-wtw, en wat kost het?

Bij het verduurzamen van een woning denk je al snel aan isoleren, het plaatsen van zonnepanelen of het plaatsen van een warmtepomp. Er zijn echter nog vele andere maatregelen die bijdragen aan het terugdringen van de energierekening. Een van deze energiebesparende maatregelen is een douche-wtw. Maar wat is dat eigenlijk? Hoeveel kun je ermee besparen? En wat kost het?

Wat is een douche-wtw?

Een douche warmteterugwinning (wtw) gebruikt de warmte van het gebruikte douchewater om het koude water alvast op te warmen. Dit heeft als positief effect dat de cv-ketel of warmtepomp minder energie hoeft te verbruiken. Er zijn verschillende douche-wtw systemen op de markt. 

Hoe werkt een douche-wtw?

Voor de overdracht van warmte wordt gebruik gemaakt van een warmtewisselaar. Het gebruikte water wordt niet gemengd met het schone water maar stroomt langs de aanvoerleiding van het koude water, en geeft op deze manier de warmte af. Doordat het koude water opwarmt door het wegstromende water hoeft de de cv-ketel of warmtepomp minder gas of elektriciteit op te wekken om op te warmen. Zeker bij grotere huishoudens kan een douche-wtw zorgen voor een behoorlijke besparing. 

De warmtewisselaar zal worden gemonteerd in de afvoerpijp of in de muur naast de douche. Er bestaan ook systemen waarbij de warmtewisselaar in de douchebak of goot zal worden geplaatst.

Hoeveel kan ik besparen?

Een douche-wtw doet niet direct zijn werk zodra de douche aan gaat. Het duurt immers even voor de leidingen zijn opgewarmd. Toch zal bij een gemiddelde douchebeurt van 9 minuten een besparing van ongeveer 50 procent mogelijk zijn. Dat komt neer op ongeveer 40m3 gas per persoon per jaar. Voor een huishoudens van vier personen is het resultaat een besparing van grofweg 160m3 gas per jaar. Met een gasprijs van 2,50 per m3 is dat 400 euro per jaar!

Daarnaast gaat een douche-wtw ruim 30 jaar mee en zijn de gebruikte materialen goed recyclebaar. Een reguliere douche-wtw kost ongeveer 500 tot 800 euro. Een losse douche-wtw, welke geplaatst kan worden zonder de douche te verbouwen, kost ongeveer 600 euro.

Andere energiebesparende maatregelen

Meer weten over de energiebesparende maatregelen voor uw woning of bedrijfspand? Met ons maatwerk adviesrapport krijgt u inzicht in de mogelijke maatregelen, een stappenplan, de geschatte investeringskosten, terugverdientijden, energiebesparingen en onderzoeken we zelfs welke subsidies en regelingen voor u gelden. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend voorstel.

Bel ons 085 - 016 2050

Vragen? Laat een bericht achter

Neem contact met ons op

Waarom is een kwaliteitsverklaring voor u van belang?
door EP-Scan 11 sep, 2024
Een kwaliteitsverklaring garandeert de prestaties en duurzaamheid van bouwmaterialen, wat een positief effect heeft op het energielabel en de waarde van uw pand. Kies voor gecertificeerde materialen en investeer in een toekomstbestendig en energiezuinig pand.
A man and a woman are standing next to an electric car that is being charged.
door EP-Scan 10 sep, 2024
De SPRILA-subsidie ondersteunt bedrijven bij de installatie van laadpalen voor elektrische voertuigen. Ontvang tot €350.000 subsidie en draag bij aan de verduurzaming van uw bedrijf met privaat toegankelijke laadpunten.
thuisbatterij
door EP-Scan 26 aug, 2024
Ontdek hoe u 21% btw kunt terugvragen op een thuisbatterij en zo uw investering in zonnepanelen nog rendabeler maakt. Bespaar op energiekosten en verhoog uw onafhankelijkheid van het energienet.
Toon meer artikelen
Share by: