Blogopmaak

Wat is een ESG-rapportage en is dit verplicht?

In de jaren negentig begonnen bedrijven zich niet alleen te richten op financiële prestaties, maar ook op hun invloed op mens en milieu. Dit werd destijds "People, Planet, Profit" (PPP) genoemd en legde de basis voor de ontwikkeling van de Environmental, Social, and Governance (ESG) principes.

Wat is ESG en waarom is het belangrijk?

ESG is een manier om te beoordelen hoe een bedrijf omgaat met milieukwesties, sociale impact en bestuurlijke praktijken. Het geeft inzicht in hoe duurzaam en verantwoordelijk een bedrijf te werk gaat. 
  • Environmental (milieu): dit omvat hoe een bedrijf het milieu beïnvloedt, zoals de hoeveelheid natuurlijke hulpbronnen die het gebruikt, de uitstoot van broeikasgassen, afvalbeheer, en de inzet of betrokkenheid bij milieuvriendelijke praktijken en initiatieven.

  • Social (sociaal): dit gaat over hoe een bedrijf omgaat met betrokkenen zoals werknemers, klanten, lokale gemeenschappen en leveranciers. Het omvat onderwerpen als hoe het bedrijf zijn werknemers behandelt, of het diversiteit en inclusie bevordert, zich houdt aan mensenrechten, zich inzet voor de gemeenschap en goede relaties onderhoudt met klanten.

  • Governance (bestuur): heeft betrekking tot het leiderschap van een bedrijf. Dit omvat alle regels, procedures en de organisatiestructuur die worden gebruikt om beslissingen te nemen. Goed bestuur draait om transparantie, ethiek, integriteit, het beheersen van risico's, het volgen van regels en wetten, en ook om hoe het bestuur is samengesteld en hoe onafhankelijk dit is.
Steeds meer investeerders gebruiken ESG-criteria om vast te stellen hoe een bedrijf duurzaamheid op een langer termijn prioriteert. Ook is een ESG-rapportage handig om te laten zien dat het bedrijf daadwerkelijk zijn opgestelde doelen bereikt en dat de ESG-projecten echt zijn - dus geen 'greenwashing', loze beloften of oppervlakkige toezeggingen.

Wat is een ESG rapportage en is dit verplicht?

Een ESG-rapportage is een soort verslag waarin een bedrijf zijn prestaties op het gebied van milieu, sociale kwesties en bestuur bekendmaakt aan belanghebbenden, zoals investeerders, klanten en gemeenschappen. Hoewel ESG-rapportage steeds belangrijker wordt en vaak wordt aangemoedigd door regelgevende instanties en investeerders, is het op dit moment nog niet verplicht. 

Wel geldt volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) dat steeds meer bedrijven vanaf 2024 verplicht zijn om te rapporteren over hoe ze mens en klimaat beïnvloeden. De richtlijn is bedoeld om meer transparantie te bieden, zodat bedrijven duidelijker en beter rapporteren over duurzaamheid.

In sommige gebieden en sectoren moeten bedrijven ESG-rapporten maken om te voldoen aan de wet of om op de beurs te mogen staan. Ook kunnen bepaalde investeerders of fondsen bedrijven vragen om ESG-rapporten te maken voordat ze investeren. 

  • Schoolgebouw te Hoogeveen

    Titel dia

    Deze scholen hielp EP-Scan met verduurzamingsadvies op maat

    Knop
  • Verduurzamen schoolgebouw te Hoogeveen

    Titel dia

    Deze scholen hielp EP-Scan met verduurzamingsadvies op maat

    Knop
  • Titel dia

    Deze scholen hielp EP-Scan met verduurzamingsadvies op maat

    Knop
  • Titel dia

    Deze scholen hielp EP-Scan met verduurzamingsadvies op maat

    Knop

Wat kan ESG een onderneming bieden?

ESG kan een bedrijf verschillende voordelen bieden:
  • Beter risicobeheer: Door aandacht te besteden aan milieu, sociale en bestuurlijke kwesties kan een bedrijf risico's zoals milieuschade of problemen met werknemers beter herkennen en aanpakken.

  • Toegang tot kapitaal: Steeds meer investeerders geven de voorkeur aan bedrijven die goed presteren op ESG-gebied, waardoor het voor zo'n bedrijf makkelijker wordt om financiering te krijgen.

  • Verbeterde reputatie en merkwaarde: Een positieve ESG-aanpak kan het imago van een bedrijf verbeteren en het aantrekkelijker maken voor klanten en werknemers.

  • Meer innovatie en efficiëntie: Door te focussen op duurzaamheid kan een bedrijf slimmere manieren vinden om te werken, wat geld kan besparen en het bedrijf competitiever kan maken.

  • Positieve impact op de samenleving: Door duurzaam en verantwoordelijk te handelen, kan een bedrijf een goede invloed hebben op het milieu, de gemeenschappen waarin het opereert en de samenleving als geheel.

Deskundig verduurzamingsadvies 

Wilt uw bedrijf een positieve maatschappelijke impact maken, investeerders aantrekken en duurzaam werken, maar weet u niet waar u moet beginnen? EP-Scan kan u helpen stappen te zetten naar een duurzamere en verantwoordelijke toekomst. Als gespecialiseerd adviesbureau in verduurzaming, kijken we ook graag met u mee welke subsidies er voor u gelden en welke energiebesparende maatregelen gunstig zijn voor uw bedrijf. Neem vandaag nog contact met ons op en wij helpen u graag verder! 
Bel ons 085 - 016 2050

Verduurzamingsadvies voor uw gebouw nodig?

Neem contact met ons op

Energielabel monument
door Simon ter Horst 17 maart 2025
Vanaf mei 2026 geldt een energielabelplicht voor monumenten bij verkoop of verhuur. Dit heeft gevolgen voor zowel gemeentelijke als rijksmonumenten. Energielabel voor uw monument nodig? EP-Scan helpt u graag!
Kantoorgebouw verduurzamen
door Simon ter Horst 17 maart 2025
Vanaf 1 april 2025 kunnen bedrijven en organisaties de Flex-e-subsidie aanvragen om netcongestie aan te pakken. Ontvang subsidie voor een flexibiliteitsscan, haalbaarheidsstudie of de uitvoering van maatregelen zoals batterijopslag en slimme sturing. Benieuwd naar de mogelijkheden? EP-Scan helpt u graag verder!
DUMAVA subsidie schoolgebouw
door Simon ter Horst 4 maart 2025
Een nieuwe ronde van de DUMAVA subsidie voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed staat weer voor de deur. Profiteer van subsidie voor verduurzaming als school, gemeente, sportvereniging en meer!
Toon meer artikelen
Share by: