Wat is het verschil tussen monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen?
Zonnepanelen zijn er verschillende soorten, maten en met verschillende piekvermogens. Tijdens de zoektocht naar de perfecte panelen is de kans groot dat u de term 'monokristallijn' en 'polykristallijn' tegenkomen bent. Wat betekent dit en wat is het verschil?
Wat zijn monokristallijn zonnepanelen?
In de basis bestaan er feitelijk maar twee soorten zonnepanelen, monokristallijn en polykristallijn. Hoewel de twee PV-panelen veel overeenkomsten hebben zijn er ook verschillen. We belichten eerst de monokristallijn zonnepanelen.
De zonnecellen in monokristallijn zonnepanelen bevatten silicium. Silicium is een mineraal met de eigenschappen van metaal en wordt in veel verschillende producten toegepast. Denk hierbij aan glas, computerchips en zonnepanelen. Om silicium te kunnen gebruiken wordt het gezuiverd en gesmolten. In het geval van monokristallijn zonnepanelen verloopt dit proces gestructureerd waardoor de silicium kristallen netjes geordend worden en dezelfde richting hebben.
Het resultaat van dit productieproces is dat monokristallijn PV-panelen een hogere opbrengst hebben dan polykristallijn panelen. Daarnaast zijn de panelen vaak zwart en vallen daardoor minder op. Monokristallijn is te herken aan de ruitvormige vlakjes tussen de cellen. Sommige fabrikanten produceren ook full-black monokristallijn panelen.
De voordelen van monokristallijn zonnepanelen
De voordelen:
Monokristallijn zonnepanelen zijn vaak donker van kleur. Veel mensen vinden dit mooier.
Monokristallijn zonnepanelen hebben een iets hogere opbrengst
De opbrengst is vooral hoger tijdens bewolkt weer of lage temperaturen
De nadelen:
De panelen zijn iets duurder dan polykristallijn
Het productieproces is minder duurzaam
Tijdens hogere temperaturen is monokristallijn minder effectief
Wat zijn polykristallijn zonnepanelen?
In het geval van polykristallijn zonnepanelen is de fabricage afwijkend. De afkoeling die plaats zal vinden na het smelten van silicium verloopt minder geordend, hierdoor komen de kristallen door elkaar te liggen. De gemende samenstelling zorgt voor de blauwe kleur. Van dichtbij is duidelijk het verschil in textuur te zien. Door het productieproces zijn polykristallijn panelen vaak iets goedkoper dan monokristallijn terwijl de opbrengst ook iets lager is.
De voordelen van polykristallijn zonnepanelen
De voordelen:
Polykristallijn zonnepanelen zijn iets goedkoper, normaliter rond de 10%
Het productieproces is duurzamer
De nadelen:
Polykristallijn heeft iets lagere opbrengsten
De panelen hebben een lagere opbrengst tijdens bewolkt weer
Mono- en polykristallijn, wat moet ik kiezen?
Maar welke zonnepanelen moet ik kopen? Dat is vaak een kwestie van smaak. Veel mensen vinden de zwarte panelen fraaier en kiezen daardoor sneller voor monokristallijn. Is de prijs belangrijker dan geniet polykristallijn de voorkeur.
Energierekening verlagen
Meer weten over de energiebesparende maatregelen voor uw
woning of
bedrijfspand? Met ons
maatwerk adviesrapport krijgt u inzicht in de mogelijke maatregelen, een stappenplan, de geschatte investeringskosten, terugverdientijden, energiebesparingen en onderzoeken we zelfs welke subsidies en regelingen voor u gelden. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend voorstel.
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!