Wat zijn de voor- en nadelen van een sedumdak of groendak?
Een sedumdak
of groendak
is een milieuvriendelijke manier waarbij de dakbedekking bestaat uit mos, planten, gras of bloemen. Groendaken zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, waarbij het sedumdak de meest populaire keuze is. Een sedumdak bestaat uit vetplantjes die goed tegen droogte en vochtige omstandigheden kunnen. Een sedumdak of groendak heeft een aantal voordelen maar kent ook nadelen.
De voordelen van een groendak
Een van de grootste voordelen van een groendak is de verbeterede waterafvoer. Doordat een groendak het regenwater beter kan opnemen helpt het om wateroverlast te voorkomen. Ook levert een groendak een positieve bijdrage aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Dit is vooral gunstig in stedelijke gebieden. Ook zal een groendak zorgen voor een betere leefomgeving voor insecten. Voldoende milieuvoordelen dus, maar een groendak heeft meer voordelen.
Zo kan een groendak ook helpen om uw woning of bedrijfspand beter te isoleren, wat weer zorgt voor lagere energiekosten. Ook zal de akoestiek verbeteren doordat geluid wordt geabsorbeerd.
De voordelen van een groendak op een rijtje:
Verbeterde waterafvoer kan wateroverlast voorkomen
De luchtkwaliteit zal verbeteren
De isolatiewaarde neemt toe
De akoestiek zal verbeteren
De nadelen van een groendak
Een groendak kent veel voordelen maar er zijn ook een aantal nadelen om rekening mee te houden. Het aanleggen van een groendak is een stuk duurder dan reguliere dakbedekking. Daarnaast vereist een groendak meer onderhoud en kan het zwaarder zijn dan een regulier dak, dit moet de dakconstructie kunnen dragen.
De nadelen van een groendak op een rijtje:
Duurder dan reguliere dakbedekking
Vereist regelmatig onderhoud
Dakconstructie moet het groendak aankunnen
CO2-uitstoot beperken
Overweegt u om een groendak aan te leggen dan is het verstandig om rekening te houden met de voordelen en de nadelen. Daarnaast is het raadzaam om professioneel advies aan te vragen. Naast een groendak zijn er veel mogelijkheden om uw woning of bedrijfspand te verduurzamen en de CO2-uitstoot te verlagen. Laat de energiebesparende maatregelen in kaart brengen door een ervaren adviseur vanEP-Scan. In een helder en onafhankelijk
verduurzamingsrapport op maat vertellen wij u hoe u kunt verduurzamen tegen minimale kosten, hoe snel u de maatregelen kunt terugverdienen en welke subsidies voor u gelden.
Vanaf mei 2026 geldt een energielabelplicht voor monumenten bij verkoop of verhuur. Dit heeft gevolgen voor zowel gemeentelijke als rijksmonumenten. Energielabel voor uw monument nodig? EP-Scan helpt u graag!
Vanaf 1 april 2025 kunnen bedrijven en organisaties de Flex-e-subsidie aanvragen om netcongestie aan te pakken. Ontvang subsidie voor een flexibiliteitsscan, haalbaarheidsstudie of de uitvoering van maatregelen zoals batterijopslag en slimme sturing. Benieuwd naar de mogelijkheden? EP-Scan helpt u graag verder!
Een nieuwe ronde van de DUMAVA subsidie voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed staat weer voor de deur. Profiteer van subsidie voor verduurzaming als school, gemeente, sportvereniging en meer!