Wat moet ik weten voordat ik een warmtepomp aanschaf?

In de zoektocht naar duurzame en energiezuinige verwarmingsopties komt de warmtepomp steeds vaker naar voren als een goede keuze. Voordat een beslissing wordt genomen om een warmtepomp aan te schaffen, zijn er een aantal enkele belangrijke aspecten om te overwegen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste punten die u moet weten voordat u overgaat tot de aankoop van een warmtepomp.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte uit de omgeving (lucht, water of bodem) haalt en deze gebruikt om een woning of een bedrijfspand te verwarmen of te koelen. Een warmtepompinstallatie werkt op elektriciteit en gecombineerd met zonnepanelen behoort deze installatie tot een ven de meest efficiënte manieren van verwarmen. Er zijn verschillende type warmtepompen, waaronder een lucht-water, lucht-lucht en bodem-water warmtepompen, elk met hun eigen eigenschappen en toepassingen.

De voor- en nadelen van een warmtepomp

Een warmtepomp kent zowel voor- als nadelen. Of een warmtepomp geschikt is voor uw woning hangt af van verschillende factoren, waaronder de isolatiewaardes van de woning en het type woning. 

In het kort: de voordelen van een warmtepomp:
  • Verwarmen zonder gas: Warmtepompen werken op elektriciteit. En elektriciteit is goedkoper dan gas. Daarnaast kunt u elektriciteit vaak lokaal opwekken door middel van zonnepanelen. 
  • Milieuvriendelijk: Omdat warmtepompen hernieuwbare energie uit de omgeving gebruiken, hebben ze een lagere CO2-uitstoot dan traditionele verwarmingssystemen.
  • Comfort: Warmtepompen kunnen zowel verwarmen als koelen, waardoor ze een all-season oplossing bieden.
  • Langere levensduur: Met goed onderhoud kan een warmtepomp 15 tot 20 jaar meegaan.
  • Hoger rendement: een warmtepomp is een stuk efficiënter dan een traditionele cv-ketel. Dit rendement kan oplopen tot 600%. Let wel, het elektriciteitsverbruik zal aanzienlijk stijgen maar daar staat een fors lager, of zelfs helemaal geen gasverbruik tegenover.

  • Verbetering energielabel: een warmtepomp draagt bij aan het verbeteren van het energielabel van de woning. Dit heeft direct een positief effect op de waarde van de woning.

In het kort: de nadelen van een warmtepomp:

  • Hoge initiële kosten: De aanschaf en installatie van een warmtepomp kunnen duurder zijn dan traditionele verwarmingssystemen.

  • Effectiviteit bij lage temperaturen: In extreem koude klimaten kan de efficiëntie van sommige warmtepompen afnemen.

  • Niet voor iedereen geschikt: een warmtepomp is simpelweg niet voor iedere woning geschikt. Soms is er geen ruimte voor de binnen of buitenunit en soms is een woning onvoldoende geïsoleerd.

  • Installatie-eisen: Bodem-water warmtepompen vereisen bijvoorbeeld voldoende ruimte voor het leggen van buizen in de grond, wat niet in elke situatie mogelijk is.

Overwegingen voor de aanschaf van een warmtepomp

  1. Type Warmtepomp
    Bepaal het type warmtepomp welke het meest geschikt is voor uw woning
    • Lucht-water warmtepomp: Ideaal voor woningen zonder grote tuin. Het haalt warmte uit de buitenlucht en geeft deze af aan het water in het verwarmingssysteem van de woning.
    • Lucht-lucht warmtepomp: Geschikt voor woningen zonder vloerverwarming of lage temperatuur convectoren. Het verwarmt of koelt de lucht direct.
    • Bodem-water warmtepomp: Zeer efficiënt, maar vereist een grote tuin voor de installatie van ondergrondse leidingen.

  2. Isolatie
    Een goed geïsoleerde thermische schil is essentieel voor het maximale rendement van een warmtepomp. Slechte isolatie kan leiden tot warmteverlies, waardoor de warmtepomp harder moet werken en minder efficiënt wordt.

  3. Huidige afgiftesysteem
    Overweeg hoe het huidige afgiftesysteem aangesloten kan worden op een warmtepomp. Soms is het nodig om radiatoren of vloerverwarming te upgraden/vervangen om optimaal te werken met de warmtepomp. Warmtepompen fungeren namelijk met een lagere aanvoertemperatuur voor radiatoren/convectoren dan een conventionele CV-ketel.

  4. Subsidies en financiering
    Informeer naar beschikbare subsidies en financieringsmogelijkheden. In Nederland zijn er verschillende subsidies beschikbaar voor de aanschaf van warmtepompen, zoals de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

  5. Onderhoud
    Net als elk ander apparaat vereist een warmtepomp regelmatig onderhoud om naar behoren te blijven werken. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn wat het onderhoud inhoudt en wat de kosten hiervan zijn.

  6. Geluidsproductie
    Warmtepompen kunnen geluid produceren, vooral lucht-water en lucht-lucht systemen. Het geluidsniveau moet gecontroleerd worden om te zorgen dat er geen overlast ontstaat voor de bewoners of buren.

Is het verbeteren van het energielabel rendabel?

Een warmtepomp kan een goede investering zijn voor een duurzamer en energiezuinig huis of bedrijfspand. Voordat u overgaat tot aanschaf, is het belangrijk om alle relevante factoren te overwegen. Bij EP-Scan bieden we persoonlijk advies op maat om te bepalen welke warmtepomp het beste past bij uw situatie, rekening houdend met uw specifieke behoeften en de eigenschappen van uw pand. 

Onze ervaren adviseurs onderzoeken niet alleen of een warmtepomp geschikt is, maar kijken ook naar andere energiebesparende mogelijkheden, subsidies en regelingen die voor u interessant kunnen zijn. Dit leidt tot een uitgebreid adviesrapport dat bijdraagt aan de verduurzaming van uw gebouw, met voordelen zoals lagere energiekosten, verbeterd comfort en een hogere vastgoedwaarde. Neem gerust contact met ons op om te ontdekken op welke manier wij u kunnen ondersteunen bij uw verduurzamingsproject.

Neem contact met ons op

Verduurzamen? Laat een bericht achter.

Neem contact met ons op

Energielabel monument
door Simon ter Horst 17 maart 2025
Vanaf mei 2026 geldt een energielabelplicht voor monumenten bij verkoop of verhuur. Dit heeft gevolgen voor zowel gemeentelijke als rijksmonumenten. Energielabel voor uw monument nodig? EP-Scan helpt u graag!
Kantoorgebouw verduurzamen
door Simon ter Horst 17 maart 2025
Vanaf 1 april 2025 kunnen bedrijven en organisaties de Flex-e-subsidie aanvragen om netcongestie aan te pakken. Ontvang subsidie voor een flexibiliteitsscan, haalbaarheidsstudie of de uitvoering van maatregelen zoals batterijopslag en slimme sturing. Benieuwd naar de mogelijkheden? EP-Scan helpt u graag verder!
DUMAVA subsidie schoolgebouw
door Simon ter Horst 4 maart 2025
Een nieuwe ronde van de DUMAVA subsidie voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed staat weer voor de deur. Profiteer van subsidie voor verduurzaming als school, gemeente, sportvereniging en meer!
Toon meer artikelen